Blog, Inspire

Corpurile de iluminat o alegere cu stil

Corpurile de iluminat sunt mai mult decât surse de lumină, acestea creează o atmosferă plăcută, îmbietoare, caldă sau dinamică după caz. Totodată stilul acestor accesorii esențiale reflectă și propria personalitate, oferind un plus de autenticitate amenajării interioare.

În portofoliul Select Design puteți descoperi o colecție eclectică de candelabre, veioze, lampadare și aplice realizate cu o gamă variată de materiale precum: ceramică, porțelan, metale din India, piatră din Sudul Asiei și cristale veritabile din Europa. Corpurile de iluminat sunt adevărate opere de artă care impresionează atât prin design cât și funcționalitate. Cu o selecție atât de variată de accesorii pentru iluminat alegerea candelabrului sau a veiozei potrivite poate deveni o sarcină dificilă uneori. În acest articol puteți descoperi informații utile pentru alegerea și montarea corectă a corpurilor de iluminat.

Lampadarele

Structuri impunătoare ce asigură un iluminat mai bun decât o poate face simpla veioză, acestea pot fi integrate într-o varietate de locuri. Lampadarele sau lămpile de podea, cum mai sunt cunoscute, sunt printre cele mai practice corpuri de iluminat, fiind o opțiune convenabilă pentru a  furniza lumină suplimentară direct în spațiul dorit.

 

Iluminatul spațiului de lucru

Atunci când aveți nevoie să maximizați spațiul de lucru de pe suprafața biroului iar o veioză reduce din spațiu, lampadarul devine alegerea ideală. Poziționat în dreptul biroului acest accesoriu versatil furnizează lumina necesară, creând astfel o zonă de lucru funcțională.

Maximizarea unui spațiu cu dimensiuni reduse

Atunci când doriți să creeați în living o zonă de relaxare fie pentru lecturarea unei cărți bune sau pentru a savura în liniște o băutură delicioasă, lampadarul devine o sursă ideală pentru a asigura iluminatul necesar. Dacă dimensiunile măsuței ce stă în dreptul canapelei sau al fotoliului preferat sunt reduse și nu permit integrarea unei veioze, atunci lampadarul cu picior înalt indeplinește cu succes această sarcină.

 

Aici colecția de lampadare

Veiozele

Elemente dinamice și armonioase, veiozele sunt foarte ușor de integrat în orice amenajare și pe mai toate suprafețele. Din dormitor și până în hol aceste accesorii  oferă iluminatul potrivit și încântă prin designul variat.

Nici prea mare, nici prea mică – doar dimensiunea corectă

Când trebuie să alegeți veioza potrivită ce va ilumina noptiera, măsuța de colț sau comoda, se va ține cont de dimensiunile piesei de mobilier și de suprafața liberă care va fi utilizată pentru activități sau alte obiecte. De exemplu, pe o noptieră sau comodă cu veioză se va lăsa spațiu pentru citit o carte, revistă, pentru expunerea diverselor decorațiuni sau a cutiilor pentru depozitat.

 

Forma ideală

Forma lămpii joacă un rol important în optimizarea spațiului de expunere. Veiozele cu baza rotundă ocupă o suprafață mai mare, ele fiind potrivite mai mult pentru mesele de colț, acolo unde se dorește doar un iluminat de sine stătător. În schimb cele cu baza dreptunghiulară și pătrată sunt ideale pentru zone de colț, console sau oriunde în apropierea unui perete.

 

 

Aici colecția de veioze

Candelabrele și lustrele

Clasice și elgante, moderne cu linii minimaliste sau redate într-un design de tranziție, aceste corpuri de iluminat sunt cu adevărat spectaculoase în orice decor și reușesc să încânte atât prin aspect cât și funcționalitate.

Montarea candelabrului / lustrei

În dormitor, deasupra patului

Alegerea unui astfel de corp de iluminat suspendat în locul veiozei, reușește să elibereze spațiul de pe noptieră și poate schimba întregul aspect al dormitorului. În momentul în care se va monta lustra deasupra noptierei, se va păstra o distanță de aproximativ 30 cm între blatul piesei de mobilier și vârful corpului de iluminat.

Deasupra unei insule

Pentru a creea o estetică vizuală plăcută se pot suspenda două corpuri de iluminat cu o distanță între ele de 76 cm și la o înalțime de 91 cm de la blatul mesei/insulei până la vârful candelabrului.

Suspendarea accesoriilor de iluminat în linie

Un dispozitiv liniar de corpuri de iluminat nu trebuie să depășească 2/3 din lumgimea unei mese sau a unei insule.

Deasupra mesei pentru dining

Dispozitivul nu ar trebui să fie mai lat decât masa pentru dining. Este indicat să fie mai îngust cu 13/15 cm decât lățimea piesei de mobilier. Întotdeauna se va lăsa o distanță de 76/89 cm de la blatul mesei până la vârful corpului de iluminat.

Deasupra unei mese rotunde pentru dining

Este important și aici să lăsați o distanță de 76/91 cm de la blatul mesei până la vârful corpului de iluminat. De asemenea, dispozitivul ales ar trebui să fie 1/2 sau 3/4 din suprafața diametrului mesei.

Într-un hol

Montarea corpului de iluminat în hol se face întotdeauna la o înălțime minimă de 200 cm de la podea până la vârful dispozitivului și o distanță de 120 cm între acesta și perete sau ușă.

Pe tavanele înalte

Pentru aceste tavane de 300 cm sau mult mai înalte, utilizați un candelabru de mari dimensiuni cu brațe. Cele mai multe astfle de corpuri pentru iluminat din portofoliul Select Design sunt echipate cu lanțuri de 180 cm și fire de sârmă de aproximativ 390 cm.

Mai multe corpuri diferite de iluminat

Atunci când optați să suspendați un grup de accesorii, numărul impar este ideal pentru a creea un efect vizual plăcut. De asemenea montatul acestora pe înălțimi diferite de la blatul piesei de mobilier până la vârful sursei de lumină (diferențe de înălțime de maxim 5 cm) oferă dinamism compoziției.

 

Aplicele

Aceste corpuri de iluminat de mici dimensiuni îndeplinesc multiple funcți, fie pentru iluminatul unei zone restrânse sau pentru a creea o ambianță intimă. Frumoase și deosebit de practice, aplicele pot fi montate pe perete deasupra unei comode, birou sau în pereche de o parte și de alta a unei lucrări de artă.

înălțimea corectă pentru montajul unei aplice

În cele mai multe camere de zi, livinguri, holuri, dininguri, aplicele se montează la o distanță de 153 cm sau 183 de la podea până la vârful corpului de iluminat, iar punctul central al umbrei lăsate de accesoriu trebuie să fie la nivelul ochilor.

Montajul aplicelor în pereche

O pereche de aplice pe perete creează întotdeauna un efect vizual plăcut. Pentru montajul acestora este indicat să se păstreze o distanță de 15 cm de la tocul ușii, rama geamului până la corpul de iluminat. Într-o cameră cu dimensiuni medii puteți lăsă o distanță de până la 180 cm între ele. În camerele de mari dimensiuni se poate lăsa o distanță cuprinsă între 240 și 300 cm.

Montajul aplicelor deasupra patului.

Montajul corect al unei aplice deasupra noptierei se face în funcție înălțimea dvs sau a partenerului. Poziționați-vă în dreptul patului și măsurați înălțimea de la podea până la umeri. La această înălțime veți monta dispozitivul de iluminat deasupra noptierei. Dacă trebuie luat în calcul și partenerul care are o înălțime  mai mare, atunci se va găsi mijlocul celor două înălțimi și se va monta la acel nivel.

Deasupra unei console sau a unei chiuvete.

Este indicat să montați accesoriul pentru iluminat la o înălțime de 61/76 cm de la blatul consolei sau chiuvetei până la vârful sursei de lumină. De asemea, în baie becul aplicei trebuie montat la nivelul ochilor astfel încât să evitați formarea umbrelor pe fața celor care se bărbieresc.

Aici întreaga colecție de aplice

Corpurile de iluminat sunt fără doar și poate utile, dar reușesc de cele mai multe ori să ofere stil și personalitate amenajării interioare.

Așadar vă îmvităm să le descoperiți și în cele trei showroom-uri Select Design expuse in idei inspiraționale de amenajare.

Întreaga colecție de corpuri de iluminat