Motivul cheii grecești, sau meandru, cum i se mai spune, este arhicunoscut în designul interior și nu numai. Acesta a evoluat foarte mult de-a lungul timpului, de la un simplu detaliu la elementul central al unei piese. Alcătuit dintr-o linie lungă, neîntreruptă, acesta este un simbol antic, din secolul al V-lea î.Hr., ce vorbește despre interconectivitate și simetrie.
Se spune că meandru imită râul Meander din Asia Mică, remarcabil pentru numeroasele sale cotituri. Se credea că motivul simbolizează infinitul sau fluxul etern al vieții. Printre multe alte lucruri, a fost folosit ca element decorativ pe ceramică greacă, mozaic și temple.
Începând cu secolul al XVIII-lea, motivul cheii grecești a intrat în vocabularul de design din cea mai mare parte a Europei. A fost un element deco favorit în perioada Imperiului Francez și a Regenței Engleze. În secolul al XIX-lea, diverse săpături arheologice din Grecia, Roma și Egipt au descoperit stiluri grecești inspirate de motivul cheii în mobilier și artă.
Motivul cheii grecești (meandru) s-a evidențiat în Statele Unite ale Americii în perioada Hollywood Regency, unde a apărut de la brațele scaunelor și picioarelor de masă până la elemente de feronerie. De atunci, a rămas o constantă în arhitectura neoclasică actuală.
Datorită simplității sale fermecătoare, acesta se pretează excelent în contexte moderne, de la elemente deco textile și covoare până la baze metalice și încrustări în lemn. Este un motiv ce conferă sensibilitate și eleganță unui interior, un motiv care a trecut testul timpului.
Iată câteva interpretări ale acestui pattern din portofoliul Ethan Allen, aflat sub tutela Select Design by Diana Șucu. Pentru detalii suplimentare și comenzi, vă stăm la dispoziție: contact@selectdesign.ro sau 0727333769.